Hranjenje

Published on 04/20,2017

Biljka mesožderka se hrani sama, i to bi trebali da poštujemo a ne da im sami guramo muve i druge insekte u njihove klopke. One će svoju redovnu ishranu obezbediti čak i ako se drže u kućnim uslovima na prozoru. Možete ih, takođe, imati i napolju gde će im plen biti puno lakše dostupan. :) 

E sad, klopke mogu biti različite. Od onih za koje svi znamo i prvo čujemo kada se upoznamo sa ovim biljkama su klopke koje se sastoje od dva pokretna poklopca (slikovito objašnjeno) koja u mirovanju i otvorenoj varijanti ima oblik slova V. Na krajevima oba kraja se nalaze tkz. "kandže". Unutar tih poklopaca imamo nekoliko (5-6) bodlji koje služe da identifikuju prisustvo nekog insekta u njoj.

Prvo, klopka mora privući nekog insekta da uđe ili sleti u nju. To radi tako što izlučuje nektar koji i privlači insekte.

Kada plen udje u klopku, u toku njegovog kretanja ono kači bodlje u samoj klopci. Kada ih zakači više puta jednu ili nekoliko različitih, klopka se automatski zaklapa! Vremenska dužina zaklapanja je svega stotinumili sekundi!

I još jedan dokaz da su ove biljke izuzetno inteligentne jeste taj da klopka, odnosno biljka može da razlikuje prisustvo insekta ili kap kiše koja padne u nju (kako se ne bi zaklapala u prazno jer joj to troši puno energije).

Kada se klopka zatvori, usled prisustva insekta ona se prvo ne zaklopi sroz već ostaje malo prostora između "kandži" ukoliko je plen jako sitan (da bi mu se omogućio izlazak i spas jer bi varenje takvog plena potrošilo više energije nego što bi donelo).

Plen koji je dovoljno krupan i ne može da napusti klopku pokušava da se istrgne i time daje jasan signal biljci da upotpunosti zatvori klopku kada počinje varenje.

Tada biljka kao i mi kada se naručkamo voli da malo odmori. :) Nekoliko dana traje to varenja kada se ona ponovi otvara i spremna je za novi ulov.


Trackback URL

http://www.blog.rs/trackback.php?id=298574

Leave a Reply

Dodaj komentar

Zapamti me

One Response to Hranjenje